Acteurs

Wanneer en hoe acteur James Arness stierf? Zijn lengte, broer, kinderen, vrouw en nettowaarde

Het vroege leven en onderwijs
Bekijk dit bericht op Instagram

Sam: Hij is een ontzettend goede man om in de buurt te hebben. Kitty: Hij is de beste. #Gunsmoke #USMarshal #MattDillon #MarshalDillon #JamesArness #KathleenRussell #KittyRussell #MissKitty #AmandBlake #SamTheBartender #SamNoonan #GlennStrange

Een bericht gedeeld door @ jason_113 op 29 januari 2018 om 16:44 PST

Geboren als James King Aurness op 26 mei 1923 in Minneapolis, Minnesota USA als zoon van Rolf Cirkler Aurness en Ruth Duesler. James is van Noorse en Duitse afkomst; zijn achternaam, oorspronkelijk Aurness, werd veranderd toen hij acteur werd - zijn grootvader, Peter Aurness, emigreerde in 1887 uit Noorwegen. Hij was niet de enige die opgroeide, want hij had een jongere broer, Peter, die ook een beroemde acteur werd. Opgegroeid als Methodisten, werd James al op jonge leeftijd geleerd om de kost te verdienen. Op de middelbare school was hij koerier voor een groothandel in juwelen. Dit had echter een negatieve invloed op zijn middelbare schoolprestaties, maar uiteindelijk slaagde hij erin om in 1942 een diploma te behalen.

Voordat hij acteerde, wilde James marinejagerpiloot worden

Hij ging in 1943 in het leger, maar zijn verlangens werden gestild toen hij ontdekte dat hij met zijn 1.80m en 7 inches te lang was om gevechtspiloot te zijn. Hij werd in maart 1943 naar Fort Snelling Minnesota gestuurd, waar hij schutter werd, en in de Slag bij Anzio raakte hij ernstig gewond aan zijn rechterbeen, waardoor hij werd overgebracht naar het 91e General Hospital van het Amerikaanse leger in Clinton, Iowa. Hij kon niet terugkeren naar de strijd vanwege de ernst van de wonden, en werd eervol ontslagen op 29 januari 1945, maar niet voordat hij de Bronzen Ster en het Paars Hart had ontvangen, en verschillende andere onderscheidingen, waaronder de Europees-Afrikaanse-Midden-Oosten Campagnemedaille met drie bronzen strijdsterren.

Liften naar Hollywood

Voordat hij acteur werd, werkte James als radio-omroeper voor WLOL in zijn geboorteland Minneapolis. Twee jaar later besloot James echter zijn functie te verlaten en te proberen te slagen als acteur, en geloof het of niet, hij liftte naar Hollywood waar hij tekende bij RKO Pictures.

Acteerdebuut en de rol van Matt Dillon

James maakte al snel zijn acteerdebuut in de film Farmer's Daughter in 1947, en vervolgde met kleine filmrollen zoals Ray in Roses Are Red datzelfde jaar, The Man from Texas in 1948 en Wagon Master in 1950. Twee jaar later verscheen hij naast John Wayne in de misdaaddramafilm Big Jim McLain, en het jaar daarop speelde hij ook naast John Wayne in de romantische oorlogsdramafilm Hondo. In 1955 werd hij gekozen voor de rol van Matt Dillon in de tv-westernserie Gunsmoke, een personage dat hij vervolgens 20 jaar lang vertolkte in 635 afleveringen van de Golden Globe Award-genomineerde serie, evenals een driemaal genomineerde voor de Primetime Emmy Prijs. De specifieke rol werd het kenmerk van zijn carrière en hij kreeg een ster op de Hollywood Walk of Fame voor zijn bijdrage aan televisie. Hij herhaalde de rol van Matt Dillon in de televisiefilms Gunsmoke: Return to Dodge in 1987, Gunsmoke The Last Apache in 1990, Gunsmoke: To the Last Man (1992), Gunsmoke: The Long Ride (1993), en Gunsmoke: One Man's Justice in 1994, wat zijn laatste schermverschijning was.

Carrière na Gunsmoke

Toen de originele tv-serie in 1975 eindigde, begon James te zoeken naar nieuwe acteeropdrachten, en kort daarna werd hij gekozen voor de rol van Zeb Macahan in een andere westerse serie How the West Was Won (1976-1979), en van 1981 tot 1982 speelde hij detective Jim McClain in de tv-serie McClain's Law. Hij portretteerde ook Jim Bowie in de tv-film The Alamo: Thirteen Days to Glory in 1987, en Thomas Dunson in een andere tv-film Red River (1988).

De echte maarschalk

Vanwege zijn populariteit als TV Marshal, werd James benoemd tot Honorary US Marshal en kreeg hij de Marshal's badge en een groet op 20 juni 2003 door de burgemeester van Los Angeles, de 15 leden van de gemeenteraad en de stadsprocureur. James voegde nog een erkenning toe aan zijn carrière die meer dan 45 jaar duurde.

Welnu, zijn succesvolle carrière als acteur heeft zeker bijgedragen aan zijn totale vermogen. Laten we erin kijken. Volgens gezaghebbende bronnen werd het vermogen van James in 2011 geschat op $ 10 miljoen. Hij wilde zijn privéleven nooit blootstellen aan de openbare wereld en liet zijn carrière voor zich spreken.

Leven na pensionering en dood

Na zijn pensionering in 1994 verliet James het publieke oog, maar in 2001 publiceerde hij een autobiografie getiteld James Arness: An Autobiography. James leidde een rustig leven tot zijn dood in 2011 in zijn huis in Brentwood, Los Angeles, Californië, VS. Hij stierf een natuurlijke dood op 88-jarige leeftijd. Zijn stoffelijk overschot werd begraven in het Forest Lawn Memorial Park in Glendale, Californië.

Relaties en gezinsleven

Op het moment van zijn dood was James getrouwd met zijn tweede vrouw, Janet Surtees; het paar trouwde in 1978. Vóór Janet was James van 1948 tot 1963 getrouwd met Virginia Chapman; het echtpaar had drie kinderen, Rolf, Craig en Jenny Lee, die in 1975 aan zelfmoord stierf. Hij werd ook de adoptievader van Virginia's zoon Craig.

Aanbevolen